Díszdoktorrá avatták Tarr Bélát Kínában

2017. szeptember 25. 11:58

Díszdoktori címet adtak a kínai Vuhani Egyetemen „az európai mozi utolsó mesterének”, Tarr Bélának.

2017. szeptember 25. 11:58

Szeptemberben Tarr Béla volt a vendége a Kínai Filmszövetség által szervezett Kínai Ifjúsági Filmfórumnak Kína egyik vezető egyetemén, a Vuhani Egyetemen. A rendezvényen a magyar filmrendező több száz fiatal kínai filmes előtt tartott beszédet, osztotta meg tapasztalatait, s a fórum keretein belül a Vuhani Egyetem díszdoktorává avatták.

Ezelőtt Kínában a Pekingi Filmakadémia (BFA) ajándékozta meg díszdoktori címmel a magyar filmrendezőt. Az egyetem méltatásában Tarr Bélát „az európai mozi utolsó mesterének” nevezte. Tarr filmjeiben elkötelezetten és mélyrehatóan foglalkozik társadalmi kérdésekkel, az emberek közötti kapcsolatokkal, a való élet és a filozófia kérdéseivel és sok más fontos témával. „A mai filmvilágban mesteri státusza szilárd, filmjeivel új kognitív és szellemi energiát hozott a világba, és állandó nyomot hagyott az emberi kultúrában és emlékezetben” – olvasható a méltatásban.

(MTI)

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pokerfacer
2017. szeptember 25. 20:01
Tarr egy lelkibeteg ember , a filmjei /kettőt láttam / alapján orvosért kiált . Szerintem. Krasznahorkai László dettó. Az ellenállás melankóliájáról (1989): ... a könyv narratív hangja és fókuszváltás figyelmeztetés nélkül, karaktertől a karakterig terjed, esetenként a mondat közepén. Krasznahorkai a szürrealizmussal flörtöl, de anélkül, hogy tökéletesítené a kapcsolatot. Stílusa sűrű, a történet pedig a társadalmi változás ütemével folytatódik, és csak a gravitáció erejével halad. Minden bekezdés tízezer oldalra szakadt, rövidítéssel vagy idézéssel szemben. " Egy nagy semmi , katharzis nélkül. Kettejük munkássága a nihil, és saját ürességük görcsös kipingálása színekkel .
néhai Ch.Pilot
2017. szeptember 25. 18:02
A posztkommunista Kína kitüntetett egy posztkommunista filmrendezőt. Tiszta sor. Viszont nem hír. Ha a kép ott készült (a vörös háttér stimmel, de a latin "B" betű Kínában nem), láthatjuk, hogy Béla bá' vagy nincs túl elragadtatva az elismeréstől, vagy adja a kötelező világfájdalmas - proli - entellektüel figurát.
annamanna
2017. szeptember 25. 16:26
Csak egy japán film jut eszembe, ami némileg hasonlít Tarr filmes elképzeléseire, a Kopár sziget: https://hu.wikipedia.org/wiki/Kop%C3%A1r_sziget
HToma
2017. szeptember 25. 14:45
Ha egy magyar díszdoktori címet kap, annak minden magyar örül!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!