Jön az otthonfelújítási program, mutatjuk a részleteket!

2024. április 05. 09:35

108 milliárd forintos program indulhat júniustól.

2024. április 05. 09:35

Nyitókép illusztráció. Fotó: 123rf.com

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a győri gazdaságfejlesztési fórumon bejelentette,

a kormány új otthonfelújítási támogatást nyújt majd a jövőben.

Mint mondta, a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium a következő napokban mutatja be ennek részleteit.

Ezt is ajánljuk a témában

Pénteken 9 órakor ismertették is a program részleteit, melyet a Portfolio élőben közvetített. 

108 milliárd forintos program indul

Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára a közös sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy 

a kormány célja az, hogy tiszta, megbízható és megfizethető energiát biztosítson a lakosságnak, növelje az energiaszuverenitásunkat,

 és emellett a fogyasztás mérséklésével is csökkentse kitettségünket. A napelemek már 6100 megawatt energiát termelnek, ami három Paksnak felel meg. A válság előtti években 10 milliárd köbméter volt az ország éves gázfogyasztása, ez március végéig 8,1 milliárd köbméterre csökkent le – sorolta.

Majd azzal folytatta, hogy 

az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet felhasználni az új 108 milliárd forintos keretösszegű programot,

amelyet azok az otthonok vehetnek igénybe, amelyek a vezetékes gázhálózatra is rá vannak csatlakozva – jelentette be az államtitkár.

Szigetelésre, nyílászárók cserére, használati melegvíz-rendszer korszerűsítésére, fűtésrendszer korszerűsítésére (gázkazáncsere és kapcsolódó kéménybélelés) 7 millió forintos beruházási keret mellett lehet igénybe venni a támogatást. Ehhez 1 millió forint önrészt kell biztosítani a tulajdonosnak, 

a maradék 6 millió forint fog megoszlani egy vissza nem térítendő támogatás és a egy kedvezményes hitel között. 

Ez utóbbi arány a jövedelemtől és a járás fejlettségétől függ majd. A beruházásnak 30 százalékos energiamegtakarítási arányt kell hoznia, és ezt igazolni is kell a beruházás előtt és után egyaránt elkészített egy-egy energetikai tanúsítvány segítségével – ismertette Steiner.

Júniustól indulhat a program

Elhangzott, a kormány azt reméli, hogy jelentős költséget spórolhatnak meg az új támogatási program segítségével a családok. A pontos részleteket társadalmi egyeztetésre bocsátják majd, és 

a kormány tervei szerint június elejétől már pályázni lehetne a programra.

 A további, főleg EU-forrásokból finanszírozandó programok részleteiről még zajlanak az egyeztetések – fűzte hozzá az államtitkár.

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a RePower elnevezésű uniós forrásból vezeti be a kormány a 108 milliárdos programot: 

önerő, kamatmentes hitel és vissza nem térítendő támogatás lesz.

Hozzátette, a CSOK Pluszhoz hasonlóan a támogatás a hitel tőketartozását fogja csökkenteni. Az önerő 1 millió forint lehet, a másik kettő 2,5-3,5 millió forint között szóródhat. 

Minél magasabb egy járásban a jövedelem, annál nagyobb lesz az ott élők vissza nem térítendő támogatásának az összege, 

és annál kisebb a felveendő hitel. A törlesztőrészlet 25-36 ezer forint lesz, a hitelt 8 éven belül kell visszafizetni. A támogatást a kereskedelmi bankok MFB Pontjain lehet majd igényelni – hangzott el.

Azt remélik, hogy 

mintegy 20 ezer családi ház újulhat meg a programban

– tekintett a jövőbe Fábián Gergely.

A lap felidézte, hogy Lantos Csaba energiaügyi államtitkár március 26-án közölte, hogy a közeljövőben két energia-korszerűsítési pályázatot is kiírnak majd. Az egyiket kifejezetten az 1945 és 1990 között épült családi házakra, az úgynevezett „Kádár-kockák” szigetelésére, nyílászáróik cseréjére és fűtésrendszerük korszerűsítésére. Emellett középületekre is kiírnak majd hasonló célok megvalósítására pályázatot.

Emlékeztettek, hogy legutóbbi ilyen támogatási forma 2021. január 1-je és 2022. december 31-e között volt elérhető. Abban az időszakban akár 3 millió forintot is felvehettek az államtól vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatás formájában mindazok, akik saját tulajdonú ingatlanukban 25 év alatti gyermeket neveltek, és felújították a lakóingatlanjukat.

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mindenhova
2024. április 05. 11:11 Szerkesztve
Maradjunk annyiban, h. az ipari gázfogyasztás nőtt. A lakossági csökkent, de ez inkább az enyhe télnek volt köszönhető mintsem a felújított házak jobb szigetelésének. Erre lehet ez gyógyszer. Bár el kell dönteni, h. akkor most folytatódik a globális felmelegedés vagy mégsem. Mindenesetre a helyben megtermelt energiát magam is támogatom, főleg energiatárolással kombinálva. Az már más kérdés, h. ez a pályázat kiknek is segít valójában, ugyanis nem csak a gázüzemmel vannak itt súlyos problémák.
bagira002
2024. április 05. 10:56
Még se lopja el a pénzeket . Ilyen cikkel lehet a guruló dolláros hazaárulókat szembesíteni .
II.baljoska61
2024. április 05. 09:50
Lehet brüsszelezni, fidióták!
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. április 05. 09:46
Csak nem napelemeket terveznek rakni a hatvanpusztai uradalomra vagy Ráhelke szállodáira?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!