A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig – Csupó Gábort köszöntötték a MOME-n

2022. szeptember 28. 15:11

Huszonhárom évesen gyalogolt át a szabadságba, majd Los Angelesben megalapította a világ egyik legismertebb független animációs filmstúdióját, ahol A Simpson család is született . Csupó Gábor szeptember 29-én Magyarországon ünnepelte hetvenedik születésnapját és azt, hogy kalandos életéről október elején könyv jelent meg: A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig című, gazdagon illusztrált portrékötetben a budakalászi gyerekkorról, a sikerek hátteréről és Frank Zappa barátságáról is beszél.

2022. szeptember 28. 15:11
null
Farkas Anita

A konvenciók, akármibe fogtam is az életem során, soha nem érdekeltek” – mondta Csupó Gábor ötszörös Emmy-díjas magyar–amerikai animációsfilm-alkotó, producer, zenész, akit kedden címzetes egyetemi tanári cím adományozásával köszöntöttek hetvenedik születésnapja alkalmából a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, egyben bemutatták az életéről szóló albumot is.

Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) és a FilmHungary

Csupó Gábor – A Pannónia Stúdiótól a hollywoodi csillagig

című, gazdagon illusztrált kötet a FilmHungary Magyarok Hollywoodban című sorozat részeként jelent meg a Bánffy Miklós-díjas és Magyar filmdíjas Kollarik Tamás és a Magyar Mozgókép díjas Takó Sándor több mint három év kutató- és alkotómunkájának eredményeként. 

 

A hivatalos ünnepséget követő beszélgetésen Csupó felidézte a pályája legfontosabb állomásait a Pannónia Filmstúdióban töltött időszaktól a már Los Angelesben alapított Klasky–Csupo animációs műhelyig, amelynek mások mellett A Simpson család vagy a Fecsegő tipegők szériákat is köszönhetjük.

A Magyarországot huszonhárom évesen, a Jugoszláviát Ausztriával összekötő vasúti alagúton elhagyó rajzfilmes külön kiemelte,

sikereiben nagy szerepe volt az európai, azon belül is a magyar gondolkodásmódnak, filmes stílusnak,

illetve a minden műfajban az új utakat, szokatlan megoldásokat kereső személyiségének is.

Az a típus vagyok, akit állandóan fűt a kalandvágy, keresem az újat, a még soha nem voltat, az előremutatót. Minden reggel úgy ébredek, mintha csurig lennék töltve benzinnel, és nesze, nyomjuk ezerrel. Soha, a rossz helyzetekben sem fordultam senkihez, nem könyörögtem vagy imádkoztam, hanem igyekeztem mindent magam megoldani. Nagyon sokan voltak és vannak, akik jobban rajzolnak vagy zenélnek nálam, de azt hiszem, a hiányosságaimat tudtam pótolni fantáziával és kreativitással. És ami a legfontosabb, mindig is nagyon hittem, és ma is nagyon hiszek a saját erőmben.

Ebből a hitből született meg aztán a Klasky–Csupo két emblematikus sorozata,  A Simpson család és a Fecsegő tipegők is – ma már mindkettőnek külön csillaga van a hollywoodi hírességek sétányán.

Klasky-Csupó: A Simpson család

 

Kétségkívül A Simpson család ment a legnagyobbat, amiből az első harminckilenc részt csináltuk mi.  Az ötlet ugyan nem tőlünk származott, de a megvalósításban abszolút szabad kezet kaptunk. A The Tracey Ullman Show-ba kellett egy kétperces rajzfilmbetét, Matt Groening kitalálta a figurákat, lényegében a saját családját mintázva meg, a filctollal készített fekete-fehér skicceket pedig mi keltettük életre. Amikor a show producere, Jim Brooks meglátta az első részt, benne a kék hajú, sárga bőrű karakterekkel, az irodájában ordítozott velem, hogy tönkretettük az egész rajzfilmet, mivel abszolút nem úgy néz ki, mint a többi. Mondtam neki, hogy bízzon bennünk, éppen ez a jó,

Végül rám hagyta a dolgot, és már az első adás után százával jöttek a telefonok meg a levelek, hogy a  The Tracey Ullman Show elég vacak, de az a rajzfilmbetét előtte zseniális” – meséli az ikonikus sorozat születéséről, ami nem mellesleg az első, felnőtteknek szóló animációs szériák egyike volt.

Fecsegő tipegők

 

Az ezt követően a Nickelodeon csatornával is tizenöt évig dolgozó Csupó Hollywoodban sem felejtette el a szülőhazáját: számos magyar filmest és képzőművészt vont be munkáiba. Egyetemi tanári működését hamarosan egy animációs workshoppal kezdi meg a MOME-n, a róla szóló kötet pedig körútra indul alkotóival; több filmfesztiválon, köztük az erdélyi Filmtetten is jelen lesznek.

 

Nyitókép: Csupó Gábor és Takó Sándor a MOME-n tartott ünnepségen szeptember 27-én (fotó: Muray Gábor)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
LetsG0Brand0n
2022. szeptember 28. 17:36
"Csupó Gábor szeptember 29-én Magyarországon ünnepelte hetvenedik születésnapját" Gyerekek, észbontó, már a holnapi újságot olvassuk?
Ildikó99
2022. szeptember 28. 16:33
Nem ismerem még jó hogy tud magyarul ennyi idő útán!
Fehér Agyar
2022. szeptember 28. 16:31
Pappa Pia! Nagy kedvenc! Reviczky, mint vécésbácsi, és Stohl, mint rejtőzködő transzvesztita maffiafőnök!
Hair is on Ford
2022. szeptember 28. 15:46
Fecsegő tipegők és társai
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!