Továbbra sem találják a Titanic roncsánál eltűnt tengeralattjárót

2023. június 20. 12:17

A Titán fedélzetén öten tartózkodnak.

2023. június 20. 12:17
null

Versenyt futnak az idővel az öt fővel a fedélzetén a Titanic roncsaihoz induló, és az Atlanti-óceánon eltűnt kis merülőhajót kutató mentőhajók és -repülőgépek.

Az OceanGate Expeditions Titan elnevezésű merülőhajója vasárnap reggel 6 órakor indult útnak,

és a szakértők szerint mintegy 96 órára elegendő oxigénnel rendelkezett. A Titan vasárnap este a kanadai mentési koordinációs központ szerint az új-fundlandi St. John's-tól mintegy 700 kilométerre délre lehetett.

A Polar Prince kanadai jégtörő kutatóhajó, amelyről a Titant a vízbe bocsátották, a merülőhajó indulása után egy óra 45 perccel veszítette el vele a kapcsolatot.

Az amerikai parti őrség egységei, két amerikai Lockheed C-130 Hercules kutatórepülő,

a Polar Prince és a kanadai P-8 Poseidon felderítő repülőgép hétfőn éjjel és kedden a felszínen és a víz alatt is folytatta a Titán felkutatását.

A hatóságok olyan hanglokátoros bójákat is bevetnek a kutatásban, amelyek akár négyezer méteres mélységben is észlelni képesek a hangokat. Mihelyst lehet egy távirányítású, hat kilométer mélységig merülni képes eszköz is a keresésre indul. Az OceanGate hétfőn közleményben köszönte meg a számos kormányzati szervtől és mélytengeri vállalattól kapott segítséget.

A Titán fedélzetén öten tartózkodnak, köztük van Hamish Harding brit milliárdos, valamint családja közleménye szerint egy pakisztáni származású Nagy-Britanniában élő üzletember, Shahzada Dawood és 19 éves fia is.

(MTI)

***

Nyitókép: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2023. június 20. 20:18
Nem azt mondták, hogy tilos kutatni a közelében?
Lion
2023. június 20. 16:59
Foroghat az új Titanic film.
fintaj
2023. június 20. 15:21
Engedjétek le az óceánt, húzzátok ki a dugót!
roughneck
2023. június 20. 15:17
Igy jarnak azok, akik jo dolgukban nem tudjak, hogy mit kezdjenek magukkal! Az egyik az Everesten hal meg, a masik meg a balfeneken... :-((
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!