Cseh lap: a határon túli magyarok piros-fehér-zöld útlevelei az átlagembert a kelet-ukrajnai véres orosz játszmákra emlékeztetik

2023. augusztus 10. 10:59

A Lidové noviny cikke szerint az „elszakadt területekről” szóló verbális gyakorlatok már egyáltalán nem lényegesek.

2023. augusztus 10. 10:59

A Felvidék már nem Magyarország „annak minden velejárójával együtt” – olvasható a Lidové noviny nyomtatott kiadásában megjelent véleménycikkében. A cseh lap szerint a Magyarországgal szomszédos országokban élő magyarok számára osztogatott piros-fehér-zöld útlevelek az átlagember szemében 

túlságosan emlékeztetnek a kelet-ukrajnai véres orosz játszmákra. 

Azt írják: az „elszakadt területekről” szóló verbális gyakorlatok már egyáltalán nem lényegesek, de a Felvidék nem is a „hejszlovákok” Szlovákiája, akik a legszívesebben a dél-szlovákiai magyaroknak megtiltanák, hogy anyanyelvükön beszéljenek.  A Felvidék egy olyan entitás, amely több mint egy évszázaddal azután, hogy a helyi felsőbb osztály kizárólag magyarul beszélt, megérti szlovák szomszédait, elveszi nyelvükből, konyhájukból és kultúrájukból, ami megfelel neki, 

de cserébe ugyanúgy gazdagítja őket. 

És ha a politikusok továbbra is úgy-ahogy ésszerűen fognak viselkedni, akkor ez a „párna” a tisztán szlovák és a tisztán magyar világ között Közép-Európa kulturális ékköve és biztonsági biztosítéka marad.

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Isten jobb keze
2023. augusztus 12. 00:55
A határon túliak papír magyarok verjék sz édes anyjukba… jól megszopatták a gázai msgyarságot! Ő miattuk lett korlátozva a magyarok utazása Amerikába! Szégyeljék magukat! A rohadás..
Janika50
2023. augusztus 11. 09:17
Ir jókat is a szerző, de döntően a kisantant, Masarik mentalitás terméke a cikk. Most nem kell 80 év, hogy rá jöjjenek a csehek is, reméljük a többi Közép-Európaival egyetemben, mi csak egymásra számithatunk. Minél jobban széthúzunk, annál könnyebb dolga van a nyugatnak. Rajtuk keresztül az egyébként nem is létező háttérhatalomnak. De addig még minden pillanatban megprábálnak éket verni közénk.
Uztu
2023. augusztus 10. 23:32
Mondják eut azok akik kiirtottál a saját német kissebbségüket
irmag2
2023. augusztus 10. 23:09
Engem a címeretek a magyar címerre, a himnuszotok pedig egy magyar népdalra emlékeztetnek. Mindenek mellett megmaradt Nagy Magyarországon a nemzetetek, a nyelvetek, a meséitek és dalaitok, de csak átkozódjatok még egy kicsi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!