Eldől, ki lesz Szlovákia elnöke

2024. április 05. 18:17

Vasárnap döntenek Pellegrini és Korcok között a szlovákiai választók.

2024. április 05. 18:17
null

Nyitókép: VLADIMIR SIMICEK/AFP

 

A szlovákok a szombati elnökválasztáson az EU-párti diplomata, Ivan Korčok és Robert Fico koalíciós partnere, Peter Pellegrini közül választhatnak. Egy elemző, illetve az ellenzék arra figyelmeztet, hogy miközben Szlovákia liberális demokrácia sorsa forog kockán, a választás az EU-n belüli szélsőséges erőket is erősítheti – írja az Euractive.

A jelöltek esélyei nagyon kiegyenlítettek, a legtöbb felmérés szerint mindkettőjüknek ötven százalékuk van a győzelemre.

Elemzők szerint Pellegrini potenciális elnökként lojális lenne Robert Fico koalíciójához, míg Korčok a jelenlegi nyugatbarát elnök, Zuzana Čaputová örökségét vinné tovább, aki ellenezte a kormány ellentmondásos lépéseit, például a büntető törvénykönyv reformját.

Grigorij Mesežnikov politológus, a Közügyek Intézetének elnöke szerint Pellegrini győzelme veszélyeztetheti a liberális demokráciát Szlovákiában:

Ezeken a választásokon a liberális demokrácia megőrzése a tét.

 Nem azt mondom, hogy máris felszámolás alatt van, vagy hogy egy Korčokhoz hasonló liberális-demokrata elnök mindent megmenthetne – nem is tudna, hiszen nem rendelkezik akkora hatalommal, mint a kormány” – mondta a szakértő a szlovák lapnak. „Ha azonban Pellegrinit választanák meg, a folyamat (a liberális demokrácia szétesése) nagyobb akadályok nélkül és gyorsan lezajlana” – tette hozzá Mesežnikov.

Egy ellenzéki szlovák képviselő, Vladimir Bilčík egyetért a szakértő szavaival, szerinte a szlovákoknak két lehetőségük van:

Választhatják Korčokot, aki „sárga lapot jelentene Robert Fico kormányának és a liberális demokrácia elleni gyakorlatának”, vagy Pellegrinit. Ebben az esetben „senki sem állna többé a szlovák miniszterelnök útjába, akinek nagy példaképe Orbán Viktor” – mondta Bilčík. 

A szlovák ellenzéki képviselő azt is állítja, hogy ha Pellegrini győz, az az EU számára rossz irányba tett lépés lenne: „Pellegrini győzelme megerősítené a szélsőséges erőket Európában. Az elnökválasztási kampányban kiélezett oroszbarát retorikájával megkedveltette magát velük. Ha nyer, az az ő szavazataiknak is köszönhető lesz” – tette hozzá.

Pellegrini szerint viszont Korčok célja, hogy Robert Fico kormányának ellensúlyát teremtse meg, „teljesen téves”. Saját jelöltségét a kormánnyal való együttműködés és a „béke” ígéreteként mutatja be.

***

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:13
🍓 ️ ­­­A­­ ­d­ö­­­g­ö­s­ ­l­­­á­­n­­y­­o­­­k­­ ­­­v­á­­r­­­n­a­­k­ ­­r­­­á­­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­.­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
auditorium
2024. április 06. 13:59
ÁLOM AZ EGÉSZ Majdnem megint döntetlen lehet a holnapi eredmény. Ezt már ma bemondta a pc média. Ezért már kiszámitották, hány többletszavazat kell a választások megnyeréséhez, hogy a globalista, ukr.barát, fegyverszállitó kormány kerüljön hatalomra. Azután, ahogy ez már sok országban megtörtént, intézkednek, h. meglegyen a kellő mennyiségű szavazat. Mellesleg, ahol átszámoltatták a szavazatok számát, mindig volt, puszta véletlen, egy kis differencia, azaz kb. ezer többletszavazat a globalisták javára.
contractor-2
2024. április 05. 20:12 Szerkesztve
"Vasárnap döntenek Pellegrini és Korcok között a szlovákiai választók." "A szlovákok a szombati elnökválasztáson az EU-párti diplomata, Ivan Korčok és Robert Fico koalíciós partnere, Peter Pellegrini közül választhatnak." Na most akkor vasárnap, vagy szombaton lesz az elnökválasztás? Ez azért nem annyira nehéz kérdés.
masikhozzaszolo
2024. április 05. 20:08 Szerkesztve
Szerintem a gatyaKorcok győz. Nem hagyhatják Sorosék meg az EU hogy Pellengérre állítsák.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!