Szlovákiában betiltják a mobiltelefonozást az általános iskolásoknak

2024. április 04. 22:09

Az általános iskolák első három évfolyamának tanulói számára az iskola területén, a tanítási órák alatt és a szünetekben is tilos lesz mobiltelefonok használata.

2024. április 04. 22:09

Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára – jelentette be Tomás Drucker szlovák oktatásügyi miniszter pozsonyi sajtótájékoztatóján csütörtökön.

A bejelentett rendelkezés szerint az általános iskolák első három évfolyamának tanulói számára az iskola területén, a tanítási órák alatt és a szünetekben is tilos lesz mobiltelefonok használata. 

A negyedik és az attól magasabb évfolyamokban ugyancsak tilos lesz a mobiltelefonok használata, de az állami oktatási program néhány esetben kivételeket szabhat meg. A hatodik és annál magasabb évfolyamokban a mobiltelefonok használatának tilalma alól a pedagógus is kivételt adhat, amennyiben úgy ítéli meg, hogy az eszközt az oktatási folyamat során és annak céljaira használják a tanulók.

A tiltást azzal indokolta az oktatási miniszter, hogy egyre több olyan jelzés érkezik hozzájuk, miszerint a mobiltelefonok iskolai használata negatív hatással van a tanulók előmenetelére és lelki nyugalmára. „Az OECD kutatásai szerint a gyerekeknek a mobiltelefonok használatát nem szabályozó közegben bizonyíthatóan gyengébb az összpontosítási képességük, és ennek következményeként a tanulmányi eredményeik is rosszabbak” – jelentette ki Tomás Drucker, akinek szavait a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség idézte.

Az intézkedés bevezetésének pontos időpontját egyelőre nem közölte a szlovák szaktárca.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:14
🍓 ️ ­A­ ­d­­ö­­­g­ö­­­s­­ ­l­­á­n­­­y­o­­k­­ ­v­­á­r­n­­­a­­k­­ ­­­r­­­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­𝗙­𝗨­­𝗡
Gullwing
2024. április 05. 07:31
Hát kíváncsi lennék ha ezt nálunk meglépnék mi lenne...
rockercicc
2024. április 04. 23:48
Jól teszik. Mindenhol így kéne.
egonsamu
2024. április 04. 23:00
Kisiskolásoknak egyáltalán nem lenne szabad ezt az eszközt használni. Focizzanak, biciklizzenek, másszanak fára, bujócskázzanak, játsszanak akármit egymással, ne a butító antiszociális kütyüvel. Tanuljanak meg beszélni, hallgatni, zenéljenek, énekeljenek vagy üzzenek valami kreativ hobbit. A hülyítés késöbb úgyis behozza öket, nem kell túl korán kezdeni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!