Tarr az Európai Filmakadémia díjaiért indul

2011. szeptember 12. 12:16

Az Európa Filmdíjakat idén decemberben 24. alkalommal adják át, ezúttal Berlinben. A jelöltek között Tarr Béla filmje és Jerzy Skolimowski lengyel rendező magyar részvételű koprodukcióban készült legutóbbi alkotása is szerepel.

2011. szeptember 12. 12:16

A torinói ló című Tarr Béla-filmet az Európa Filmdíjra nevezték. Az alkotás, amely egyben Magyarország hivatalos Oscar-nevezése is, a napokban mutatkozik be a torontói filmfesztiválon.

Az európai filmeseket tömörítő szervezet idei nevezései között szerepel még a Berger József vezette Mythberg Films részvételével készült Essential Killing (Ölésre ítélve), Jerzy Skolimowski lengyel filmrendező legutóbbi munkája. A lengyel-ír-norvég-magyar koprodukcióban készült politikai thriller főszereplője Vincent Gallo és Emmanuelle Seigner. A 2009-ben Izraelben, Lengyelországban és Norvégiában forgatott film vezető vágója Lemhényi Réka, fodrásza Németh Gabriella volt, az utómunkára Magyarországon került sor hazai szakemberek közreműködésével. A film tavaly elnyerte a velencei filmfesztivál zsűrijének a különdíját, Gallo pedig a legjobb színész díját.

Az Európai Filmakadémia által kiadott Európa Filmdíjakra nevezett 45 játékfilmet a legtöbb EFA-taggal rendelkező 20 európai ország közvetlen szavazással juttatta a nevezettek listájára. A nevezett filmek közül a Wim Wenders által elnökölt akadémia közel 2500 tagja választja ki a különböző kategóriák jelöltjeit, a listát a sevillai filmfesztiválon hozzák nyilvánosságra november elején. Az Európai Filmdíjakat 17 kategóriában adják át 2011. december 3-án Berlinben, többek között a legjobb európai film, rendező, operatőr, forgatókönyvíró, színésznő és színész, valamint zeneszerző díját.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!