Kiosztották az Európai Filmdíjakat

2011. december 05. 10:42

A legjobb film Lars von Trier munkája, a Melankólia, a legjobb színésznő Tilda Swinton, a legjobb színész pedig Colin Firth lett. Tarr Béla A torinói ló című alkotása a legjobb rendező, a legjobb operatőri munka és a legjobb zene kategóriájában jutott a jelöltek közé, de nem hozott haza díjat.

2011. december 05. 10:42

A szombat esti gálán az Európai Filmakadémia mintegy 2500 tagjának szavazatai alapján a rendezői díjat Susanne Bier vehette át az Egy jobb világ című alkotásáért, az operatőrök Carlo di Palma díját Manuel Alberto Claro kapta meg a Melankólia című filmért, a legjobb filmzenéért járó szobrot pedig Ludovic Bource vitte el a The Artist című alkotáshoz írt művével. Tarr Béla A torinói ló című filmje a legjobb rendező, a legjobb operatőri munka és a legjobb zene kategóriájában jutott a jelöltek közé, de nem hozott haza díjat.

A legjobb film a dán Lars von Trier munkája, a nyolc kategóriában jelölt és három díjat kapó Melankólia, a legjobb színésznő Tilda Swinton (We Need to Talk About Kevin), a legjobb színész pedig Colin Firth lett (A király beszéde), de a három nyertes közül senki nem volt jelen. A legjobb forgatókönyvnek járó díjat a Dardenne fivérek, Jean-Pierre és Luc kapták, a legjobb vágónak Tariq Anwar bizonyult, aki A király beszédén dolgozott. A díszlettervezők közül Jette Lehmannt, a Melankólia stábjának tagját jutalmazták. A dokumentumfilmek mezőnyében nem született meglepetés: Wim Wenders Pina Bausch koreográfus-táncművészről szóló 3D-s filmje diadalmaskodott, míg a rövidfilmek mezőnyében Terry Gilliam műve, a The Wholly Family nyert.

Közönségdíjat kapott A király beszéde, az elsőfilmek között pedig az Oxygen című belga-holland koprodukció nyerte el a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI által fémjelzett Európai Filmdíjat. Iréne Jacob adta át a legjobb animációs filmnek járó Európai Filmdíjat a Chico & Rita című alkotásnak, amelynek rendezői között van Fernando Trueba világhírű spanyol művész is. A film, amelyet a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon is bemutattak, hat évig készült, és 500 ember dolgozott rajta. A 86 éves Michel Piccoli francia színész, a Van pápánk! című film főszereplője, és Stephen Frears brit rendező életműdíjat kapott.

Wim Wenders, az Európai Filmakadémia elnöke a ceremónián ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy bár a gazdasági válság rányomja bélyegét Európára, a filmek Európája, a kultúrák Európája „nem a bankoké, hanem azoké, akik szeretik a filmeket”. Az akadémia elnöke szerint a 2011-es év nagyon gazdag termést, kiemelkedő filmeket hozott, így elmondható, hogy a kontinens ebből a szempontból „jó egészségnek örvend”. Kiemelte: a kultúra és a film szerepe az, hogy fokozza az integrációt és a szolidaritást, mert ez az egyetlen út a jövőben.

A díjátadót száz országban és 37 nyelven kísérték figyelemmel, a gálát jövőre Máltán szervezik, hogy aztán 2013-ban visszatérjen Berlinbe.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nick:Hornby
2011. december 06. 20:13
Nem baj Béla, majd legközelebb! Ha lesz legközelebb! :-)
tevevanegypupu
2011. december 06. 09:39
Talan nem a falkaszellem kellene iranyitsa a valasztasokat legalabb akkor, mikor nemzetkozi szemlere kuldenek valamit. Orulok neki, hogy Trier filmje nyert, fertelmes cirkuszt muveltek vele egy ostoba, viccnek szant kijelentes miatt. Ez nagy elegytetel neki es jo nagy pofaraeses a magyar kuldottsegnek. Most kivetelesen tetszik.(:
Honfi-fi
2011. december 05. 14:29
a legjobb színésznő Tilda Swinton ------------------------ Nagyon helyes. Igen-igen kedveljük a Hölgyet. Szívből gratulálok neki, bár kicsi az esély, hogy a mandit olvassa.
drieno
2011. december 05. 13:34
most látom, hogy nem szeretik a mi bélánkat, pedig minden kategóriában jelölve volt, és szokott díjakat nyerni ejnye, ez nem volt szép tőlük
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!