Jurij Basmet a tavaszi fesztiválon

2013. február 13. 10:00

Jurij Basmet Grammy-díjas orosz brácsaművész március 24-én újra a Budapesti Tavaszi Fesztivál vendége lesz. A koncerten együtt lép fel tanítványaival, a Moszkvai Szólistákkal.

2013. február 13. 10:00

Budapesti koncertjükön a Budapesti Olasz Kultúrintézet patinás épületében klasszikus repertoárjuk egy részét játsszák, a közönség többek között Schubert, Mahler, Paganini és Sosztakovics műveit hallhatja - közölték a fesztiválszervezők. Schubert vonósnégyese, A halál és a lányka Mahler kamarazenekari átiratában hangzik el. Max Bruch-tól a mélyhegedűre és vonószenekarra komponált Kol Nidreit játsszák, emellett Csajkovszkij és Dvorák vonós szerenádjai és Sosztakovics Kamaraszimfóniája is műsoron lesz. Az együttes a világ számos rangos hangversenytermében sikerrel szerepelt már, Budapestet a Carnegie Hall, a Musikverein, a Concertgebouw, a Barbican Center, a Cité de la Musique és a Szent Cecília Akadémia után keresik fel.

Jurij Basmet édesanyja unszolására kezdett hegedülni, majd a hatvanas évek Szovjetuniójába újonnan betörő zenei irányzatok képviselői gyakoroltak rá nagy hatást. Zenei és hangszeres érdeklődésére a Beatles és Jimi Hendrix is inspiráló volt. Idoljait követve a hegedű mellett újabb húros hangszeren, a gitáron is szívesen játszott. Érdeklődése végül a mélyhegedű felé fordult, mert úgy gondolta, a brácsa mellett több ideje lesz gitárjátékának fejlesztésére. Ám mélyen elköteleződött a brácsa mellett, és ez meghozta számára a világhírt: 1976-ban Münchenben megnyerte a nemzetközi brácsaversenyt.

1976 előtt alma matere, a Moszkvai Konzervatórium professzora volt, tehetséges diákjaiból alapította a Moszkvai Szólisták kamarazenekart, amelyben válogatott növendékeit dirigálta, de játszott is velük. Az első zenekar hét év után feloszlott, 1992-ben régi nevén, de új tagokkal szervezte át az együttest, amelyet ma már a világklasszisok között emlegetnek. Élükön Basmet zenészként és karmesterként is pódiumra lép. Jurij Basmetet január 24-én Vlagyimir Putyin orosz elnök 60. születésnapja alkalmából magas állami kitüntetésben részesítette.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!