Bartók-hangverseny a tavaszi fesztiválon

2013. március 25. 11:03

Bartók Béla születésnapjának tiszteletére adja március 25-i hangversenyét a Művészetek Palotájában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Kocsis Zoltán vezényel.

2013. március 25. 11:03

Bartók Béla születésnapjának tiszteletére, a Budapesti Tavaszi Fesztivál fontos eseményeként adja március 25-i hangversenyét a Művészetek Palotájában a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) Kocsis Zoltán vezényletével. Az együttes másnap Bogotába utazik, az első Beethoven Fesztiválra. A fesztiválkoncerten Bartók Concertóját hallhatja a közönség. A már az Egyesült Államokban élő zeneszerző utolsó műveinek egyike ez, amely 1944. december elsején Bostonban szólalt meg először, majd 1945 februárjában készült el a végső változat. Az est első számaként – felkészülve a bogotai fellépésükre is – Beethoven IV., G-dúr zongoraversenyét játssza az olasz zongoraművész Andrea Lucchesini. A darab szólistája Bogotában Ingrid Fliter lesz, aki Kocsis Zoltán felfedezettjének és szinte tanítványának számít, ma nagy együttesek és karmesterek egyik keresett művésze – hangsúlyozta Kovács Géza főigazgató. Elmondta: „a tervek szerint a versenyművet játszotta és a zongora mellől vezényelte volna Kocsis Zoltán. Erről az élményről a bogotaiaknak sajnos le kell mondaniuk. Súlyos műtétje után, amelyből ugyan remekül felépült, orvosai nem engedik el a hosszú repülőútra, és a különleges magaslati körülmények közé.”

Csaknem egy teljes napot töltenek a zenészek repülőn. A bogotai repülőtér neve ugyan csábító: El Dorado – jegyezte meg a főigazgató –, de 2600 méter magasan fekszik, csakúgy mint a város. „Ez a fúvósok számára komoly erőpróba lesz, hiszen a ritka levegőben is világszínvonalúan akarnak játszani. De a többiek vörös vértestjei is keményen dolgozhatnak az oxigénért.” Örömükre kiváló „beugró karmestert” találtak – mutatott rá Kovács Géza - Kovács Jánost, aki a zenekar előző, 1997-es brazíliai turnéját is teljesítette. „Nem tagadom, logisztikai szempontból is izgalmat keltő ez a vendégjáték, a hangszereknek is el kell jutniuk Bogotába, egy teherautó viszi őket Madridba, ahonnan repülővel szállítják tovább. Mivel hétfőn itt játszunk a Müpában, meg kellett osztanunk a hangszerparkunkat, sőt kölcsön instrumentumokat is igénybe veszünk.” A Bogotai Nemzetközi Zenei Fesztivált március 27. és 30. között első ízben rendezik meg. Az esemény egyik kiemelt vendége a Nemzeti Filharmonikusok. A Nemzeti Filharmonikusok három koncertet ad március 27-én, 28-án és 30-án. Ezen a három esten négy Beethoven-szimfóniát szólaltatnak meg, a G-dúr zongoraversenyt, a Coriolan-nyitányt, valamint a Hegedűversenyt, Viktoria Mullova közreműködésével.

Az NFZ a négy szimfónia közül először a negyediket, majd az ötödiket adja elő, március 30-án pedig az első szimfóniát követően a kilencedik hangzik el a fesztivál által szerződtetett nemzetközi szólistagárda és a helyi operaház kórusának közreműködésével. A fesztivál repertoárja igen gazdag: a 4 nap alatt 55 koncertet tartanak tizenkét helyszínen, 420 művész közreműködésével. A Nemzeti Filharmonikusokon kívül a két legnagyobb kolumbiai szimfonikus együttes lép fel, valamint a Rotterdami Szimfonikusok játszanak. A szólisták közül ott lesz Borisz Berezovszkij, Augustin Dumay, a szintén francia Ysaye Quartet és még sok-sok európai muzsikus. Elhangzik valamennyi vonósnégyes, az összes zongoraszonáta, mindegyik szimfónia és versenymű, a hegedű-zongora-szonáták java, valamint triók, sőt más szerzők Beethovenhez kapcsolódó művei is.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!