Északi fények a pesti estében

2013. november 22. 18:21

Észak derűs és melankolikus hangulatait egyaránt megidézi a Skandináv Fesztivál, ami a nordikus országok seregszemléje, és épp a napokban zajlik Budapesten.

2013. november 22. 18:21
Rajcsányi Gellért

„Akik élnek, azok délnek mennek, akik haldokolnak, északra” – énekli a régi Kispál-dalban Lovasi, de ebben speciel nincs igaza. A wannabe mediterrán Magyarországon is vannak olyanok, akiket Észak jobban vonz Délnél; akik kíváncsiak a Balti- és a Jeges-tenger közötti hűvös vidékekre; akik megismernék, milyen az élet arrafelé és mi választ el, mi köt össze minket az ott lakó népekkel. Észak derűs és melankolikus hangulatait egyaránt megidézi a Skandináv Fesztivál, ami a nordikus országok seregszemléje, és épp a napokban zajlik Budapesten.

Film, irodalom, zene és más művészeti ágak is felvonulnak ezen a mini seregszemlén a Toldi, a Fuga, az Alexandra Pódium, a Gipszkorszak játszóház és az A38 helyszínein. A részletes programról itt lehet olvasni; de mi is szemezgettünk a műsorból. Péntek este nyolckor elkaphatjuk a Toldiban a Känn ingen sorg című svéd filmet, ami egy zenész fiatalember útkereséséről szól. Szombat délután négykor a koppenhágai szabad város, Christiania helyzetével ismerkedhetünk meg; egy órára rá pedig Oslo utcáit járhatjuk egy film erejéig – mindkét program a Toldiban lesz. Este héttől ugyanitt a Snow Cave Man-t, egy, a modern civilizációból kivonult norvég természetjáró ember élettörténetéről szóló filmet nézhetünk meg.

Vasárnap 18 órától pedig a The Expedition To The End Of The World című dokufilmet vetítik, egy külső és belső utazásról Grönland festői, északkeleti partvidéke mentén, csodálatosnak ígérkező felvételekkel. Vasárnap este pedig a dán When Saints Go Machine koncertjével zárhatjuk a fesztivált, a dán banda skandináv léptékű különcséggel kever popot, punkot, house-t és soult a zenéjébe. Skol!

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2014. március 03. 14:30
Tekintsünk el attól hogy - mint az mostanában annak is nyilvánvalóvá vált aki nem követe a svd társadalom rezdüláseit - szinte az összes svéd újságíró nyomorult komcsi, a svédeket azért a flegma lazaságért lehet szeretni amiért ott adják el arányaiban szinte a legtöbb kabrió autót, amiért kiteszik a pálmafákat Stockholmban a nyár mind a 2 hetére, és amiért úgy strandolnak mint ha mediterrán ország lennének.
Akitlosz
2013. november 23. 21:46
Létezik olyan táj, amit nem úgy írnak le, hogy "festői"?
kitesurf tanfolyam
2013. november 23. 19:21
Szerintem szép.
bsandor
2013. november 23. 13:23
mit,Rajcsányi úr,mit beszél?északi fény pest felett?elegek a lámpák és Miklós,éS Szerb Antall?bocs,a banánhéjról elfeledkeztem,imádom József Attilát és a magyar nyelvet
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!