„Akkora újságírók vagyunk, mint a mittudomén” – A Marslakók újságíróképéről

2012. március 06. 17:22

A Marslakók egy olyan alternatív valóságban játszódik, ahol az internetnek megvannak a maga korlátai.

2012. március 06. 17:22
Tófalvy Tamás
emasa

„A Marslakók egy olyan alternatív valóságban játszódik, ahol az internetnek megvannak a maga korlátai, tehát nem lehet bárhonnan hozzáférni az adminhoz, ahol a felhasználók annyira jólneveltek, hogy sehova máshova nem töltik fel az ily módon utólag könnyen eltüntethető videót, és ahol egy adminnak »legfelsőbb jelszavai« vannak mint egy online egyháznak, amiket egyetlen újságíró sem tud, és ahol egyébként – mint az a főcímben látható – »oknyomozó riportunk« címmel hirdetik a friss cikket, és ahol úgy döbbennek rá, hogy valójában egy maffiózóval állnak szemben, hogy elolvassák az interneten az első keresésre bejövő cikkeket.

Ezek a hibák, túl azon, hogy nevetségessé és hiteltelenné teszik az összes érintett szereplőt (nagyjából mindenkit), egyszerűen működésképtelenné, értelmetlenné teszik a cselekményt, hiszen a legnagyobb konfliktusokat olyan technológiai dilemmákra építik, amelyek a valóságban nem léteznek. A sztoriban szereplő internetre a valódival megegyező szerepet osztották, csak éppen a szereplők nem értik és nem is tudják használni ezt az internetet.

Vissza a valóságba

A forgatókönyv és a koncepció alapvető dilettantizmusának befogadását nyilván nem könnyítik a magyar film- és sorozatgyártásban megszokott jellegzetességek: a rosszul megírt és erőltetetten előadott, modoros párbeszédek, az elnagyolt karakterek, szánalmas műverések és másfél másodperces sufniszagú akciójelenetek, de ezek mind-mind eltörpülnek a már eleve rosszul kitalált sztori ordító hibái és következetlenségei, és nem utolsósorban a főszereplők rémisztően ostoba, reflektálatlan világképe és szakmafelfogása mellett.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
narmer
2012. március 10. 13:49
Blablabla.Ha intergalaktikus dimenzióban elmezed legközlebb semmit nem változtat azon, hogy szar. A szereplők dilettánsak,a párbeszédek üresek, az meg, hogy a számítógépet miként belezik vagy sem a színvonal szempontjából elhanyagolható.Írtam életemben jónéhány oknyomozó riportot,közülük többet díjaztak is, van ami fél évembe került, akkoriban azt sem tudván, hogy számítógép létezik.Oknyomozó riporthoz nem hacker kell, hanem kíváncsiság.Az egész szitu lehangoló, uncsi.Két nap óta miden rosszat elmondtunk róluk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!