Magyar film van, és lesz is!

2013. február 04. 10:26

A filmkészítéshez talán egy kicsit konyítok, és tudom, hogy egy sikeres film elkészítése az első szinopszistól az utolsó vágásig nem egy év.

2013. február 04. 10:26
Andy Vajna
Népszava

Vannak olyanok, akik valahogy elfelejtik, hogy a hazai filmszakma már haldoklott, amikor a miniszterelnök megbízott annak megújításával. A közalapítvány pazarló működése következtében összességében mintegy 10 milliárd forintnyi tartozást halmozott fel az elmúlt években. A tartozás jelentős részét kitevő banki hiteleket a Filmalap kifizette. Az egy éven át tartó konszolidációs folyamat csaknem százötven filmelőállító – többségében ismert filmgyártó cég – és egyéb bajba került mozgóképszakmai szervezet helyzetét oldotta meg. A producereket senki nem hurcolta meg, sőt ennek a folyamatnak köszönhetően sokuknak megmaradt a hitelszerződésekben biztosítékként szereplő vagyona, a háza, a cége és más tulajdona.

Magyar film ennek az életmentő folyamatnak köszönhetően van. S lesz is. Az eddigi gyakorlattal szemben azonban az alkotók és az őket segítő Magyar Nemzeti Filmalap nem kifejezetten erre az alkalomra akarják összecsapni a produkciókat. Mert a cél nem a Filmszemle megrendezése, hanem az, hogy olyan sikeres filmek készüljenek, amelyek visszacsalogatják a közönséget a magyar mozikba, és amelyek erősítik a magyar film presztízsét itthon és külföldön egyaránt.

A filmkészítéshez talán egy kicsit konyítok, és tudom, hogy egy sikeres film elkészítése az első szinopszistól az utolsó vágásig nem egy év. Az ünneplést, mint a Filmszemle pedig hagyjuk meg akkorra, amikor már az emberek, a mozinézők ítéletet mondtak az alkotásról. Ne feledjük el: a jó film nekik készül, nem a szakmának.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balint60
2013. február 04. 13:21
Elismerem, hogy Andy Vajna kiváló képességekkel rendelkezik; életútja -fodrásztól a sikeres és milliomos producerig- a tanú erre. Ugyanakkor nem fogadom el, hogy egy Rambo-filmeket sikerre vivő pénzember ugyan mitől is lenne alkalmas a sajátos magyar filmMŰVÉSZET irányítására. Életében nem készített egyetlen dokumentum vagy művészfilmet sem, nincs tapasztalata a kis- és TV-filmek területén sem. Akciófilmek - slussz. Erre a tapasztalatra lehet alapozni egy nemzeti filmgyártást? Komoly kételyeim vannak.
kukagyerek
2013. február 04. 13:05
"Magyar film van, és lesz is!" Pláne, ha te csinálod!
Selamat
2013. február 04. 12:17
Tarrék rinya-keservesét nehéz volt megállni széles mosoly nélkül. Pedig de hányan bevetté még nem is olyan régen, az ilyen, mára már komplett röhej rinyálásokat. Na. Végre. Vége. A rinyának. Is.
marko11
2013. február 04. 11:53
Na végre felkerült a Mandinerre ez is, nem csak a Tarr Béla féle álságos nyafogás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!