Miért nem segítettem Sztehlo Gábornak?

2013. október 08. 10:42

Szegő Péternek barátsággal, aki elmagyarázta, miért nem segített Iványi Gábornak.

2013. október 08. 10:42
Eörsi Mátyás
Eörsi Mátyás
hvg.hu

„(Szegő Péternek barátsággal, aki elmagyarázta, miért nem segített Iványi Gábornak)

Nem az a cél, hogy valaki a kerítésen belülre kerüljön, hanem a kerítést kell megszüntetni. Attól, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyházzá válik, a törvény még úgy elfogadhatatlan, ahogy van. Attól, hogy zsidókat mentünk, a zsidók gyilkolása még úgy elfogadhatatlan, ahogy van.

Az értelmiségnek a politika iránt az átlagosnál fogékonyabb része körében az elmúlt hetekben többek közt az keltett izgalmakat, hogy az Iványi Gábor lelkész vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) összegyűjti-e az egyházzá váláshoz szükséges, de nem elégséges tízezer aláírást a szeptember 30-i határidőig az élet és halál kérdései iránt az átlagosnál fogékonyabb része körében az elmúlt hetekben többek közt az keltett izgalmakat, hogy az Sztehlo Gábor evangelikus lelkész zsidó gyerekeket mentett meg a biztos pusztulás elől. (...)

Ha aláírásommal segítettem volna a MET ügyét, azzal elfogadtam volna a 2010 óta regnáló hatalom által megalkotott egyházügyi törvény szabta kereteket. Ha segítettem volna Sztehlo Gábor ügyét, azzal elfogadtam volna a Horthy kormányzósága alatt megkezdődött, és Szálasi alatt rémuralommá vált borzalmakat. Ha megmentek néhány zsidó gyereket, azzal nem segítek sok tízezer másik zsidó gyereken, akiket immár elvitt a vonat Auschwitzba. Ezek a keretek számomra elfogadhatatlanok. (...)

* Az áthúzott részek Szegő Péter szövegéből valók.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. október 08. 18:02
"""2. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget szervezeti alárendeltség nem kapcsolja a Metodista Világtanácshoz vagy a svájci püspökséghez, lelkészeit az Országos Közgyűlés szenteli fel. "" A metodista egyház el van fogadva!! Iványi miért akar külön szektát!! Ja ő akar a főpüspök lenni!!!
bolá
2013. október 08. 12:58
Óriási a különbség, amit persze az ilyen vak Eörsik nem képes látni: Sztehlo Gábor azt kockáztatta, hogy őt magát is felültetik egy vonatra, Iványi csak annyit, hogy vállalkozása elesik az egyházaknak járó kedvezményektől!
Rák úr
2013. október 08. 12:51
Ennek is mindenről ugyanaz jut az eszébe.
Antigoné
2013. október 08. 11:52
Nem veszik észre, mennyire kontraproduktív az állandó antiszemitázás. Hát még mi lesz itt jövőre? ( Emlékév)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!