Naiv dolog, hogy emberszerűnek képzeljük a szuperintelligenciát

2016. június 13. 09:16

Az evolúcióban olyan folyamatok zajlanak, amelyek ebbe az irányba mutatnak, és ez teljesen független attól, hogy valaki leül egy számítógép elé, hogy egy MI-t készítsen. Interjú.

2016. június 13. 09:16
Csányi Vilmos
Könyvesblog

A regényt utópiaként definiálja. Tényleg egy mesterséges intelligencia által irányított világ a legeszményibb?

Az evolúcióban olyan folyamatok zajlanak, amelyek ebbe az irányba mutatnak, és ez teljesen független attól, hogy valaki leül egy számítógép elé, hogy egy MI-t készítsen. Minden nagy evolúciós lépésnél a sejtek, a többsejtű szervezetek, az emberi társadalom kialakulásánál durván ugyanazok az események következtek be: az alkotóegységek kommunikálnak egymással, szabályozott folyamatok jelennek meg, és kialakul egy magasabb egység, ami igyekszik védekezni és fenntartani magát. Az ember és minden más többsejtű állat rendkívül bonyolult, agyonszabályozott rendszer. A társadalom fejlődése is ebbe az irányba tart. A szabályozás elemi feltétele, hogy az alkotórészek gyorsan kapcsolatba tudjanak lépni egymással. Amikor 300 évvel ezelőtt kitört egy háború, volt, aki csak évtizedek múlva értesült róla. Ma ott a mobiltelefon, az internet, minden eseményről pillanatok alatt értesülhet az egész bolygó, tehát megvan a lehetőség, hogy minden alkotóegység villámgyorsan elérje a másikat. Ez egyik feltétele az egységgé válásnak, az önszervezésnek és az intelligenciának is, és ez már most is működik magától. A kérdés, hogy hogyan illeszkedik ehhez az, amit az ember tudatosan csinál. Mondhatjuk, hogy veszélyes az egész, és állítsuk le az internetet, de ez lehetetlen.

A folyamat tehát megállíthatatlan?

Nemcsak megállíthatatlan, de gyorsuló is. Az én 80 évem alatt rettenetesen gyors volt a változás, és feltehetően tovább gyorsul majd, hiszen számos olyan problémát kell megoldania, mint a környezetszennyezés és a klímaváltozás, amit egy ilyen nagy rendszer már érzékel. Az érzékelés nemcsak azt jelenti, hogy valaki egy műszerrel kimutatja, hanem azt is, hogy a populáció nagy része is tud róla. Mindenki sejti, hogy rosszul csináljuk a dolgokat, tönkretesszük a bioszférát, gyorsítjuk a klímaváltozást és ebből baj lesz, a pillanatnyi helyzet egy szuperintelligencia után kiált, ami globális szinten is képes összehangolni a különböző folyamatokat. Nem kell feltétlenül személyiséggel bírnia, én egy olyan változatot írtam meg, ahol azzal rendelkezik. Mindenki attól fél, hogy ha személyiség nélkül indítjuk el, akkor rosszindulatúvá válik, mert azt gondolja majd, hogy független, és a saját érdekei a legfontosabbak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2017. február 05. 19:37
1. Nem mindegy a milyen minőségben nyilatkozik a szerző : regényíró , sci-fi gondolkodó , filozófus , szaktudós biológus , netán magánember ? Minden minőségben más az illetékességi kör és az elfogadott módszer . 2.Ha figyelne a keresztény tapasztalatra , minden problémája meg lenne oldva...
Sulammit
2016. június 14. 14:32
"pedig minden, ami ezen a világon és ezzel a világgal történik, az az emberből fakad." Ja, a tektonikus mozgás is?
egysegelem
2016. június 14. 12:29
Csanyi szerintem sosem tanitott kisegito iskolanban.
bölcsuhú
2016. június 14. 12:29
A klímaváltozáshoz semmi köze az embernek, egy vulkánkitörés több széndioxidot, mérgező gázt, port és hamut juttat a légkörbe mint az egész emberiség egy év alatt! A technikai haladással meg csak annyi a baj, hogy nem észszerűen és a célnak megfelelően használjuk fel. A telefon, a skype, a fB pl. nem arra való, hogy naphosszat pletyózzunk rajtuk, hanem hogy hasznos információkat osszunk meg. Az autókkal, motorbiciklikkel sem muszáj többszáz kilométeres sebességgel száguldozni, a lőfegyverek sem ártatlan emberéletek kioltására valók, stb, stb. S ez nem mostani ellentét, hanem sok ezer éves, ergo velünk van a baj, s nem a haladással.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!