Csányi Vilmos: Ő ott bent

2016. július 28. 11:54

A szándék érthető, de ezt sokszor maga a science fiction sínyli meg. Ez leginkább abban a pár sorban tetten érhető, amikor a vallásos ember feltöltött tudata szembenéz saját vallásosságával.

2016. július 28. 11:54
Oroszlány Balázs
SFmag

És legvégül pedig azért izgalmas a könyv, mert mintha az egész regény egy emulált valóságban készült volna. Igen, van egy magyar kutatónk Veszprémből, de a város csak egy egyszerű modell: ahogy pénz áll a házhoz, szereplőnk úgy költözik egy helyesincs »jobb környékre«, majd szőrén-szárán eltűnik a történetből. Nem várhatunk el hivatkozási listát egy regénytől, de beszédes, hogy egyetlen scifi-cím merül fel, és az a lassan hatvan éves Város és a csillagok. A szereplőkből éppen csak annyi van, és éppencsak annyira valóságosak, amennyi és amennyire egy Simsben eljátszott kamaradarabhoz kell. Maga a szóhasználat is alternatív valóságot sejtet: a számítógép leggyakrabban kompjúter, a tudatfeltöltést valamiért mindenki angolul, uploadnak hívja, és egy szmájlit el kell magyarázni. Betévedés a zsánerbe, vagy szándékos fricska? Lehetetlen eldönteni.

Nem tudom, hogy valaha valósággá lesz-e a tudatfeltöltés, vagy kiderül-e, hogy már most egy szimulákrumban csücsülünk. Ha igen, akkor az Ő ott bent egy olyan program a programban, amit egyszer érdemes lefuttatnunk.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2016. július 29. 20:35
Csányi aligha éri el Lem színvonalát e recenzió szerint. Nekem nem éri megvennem sem. Az AI szál pengetése különösen gyanús, zavaros fejű emberek kedvenc témája. Mint a "harc a globális fölmelegedés ellen".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!