Út az emberhez – a világ szórakozni akar

2020. február 14. 11:19

Az emberek érzékenységét, ingerküszöbét durván deformálta az idő, meg kellene találnunk tehát a szívükhöz vezető újdonsült utakat.

2020. február 14. 11:19
Mészáros Erika
Vasarnap.hu

Mel Gibson lélekszaggató Krisztus-filmje, vagy a gördeszkás plébános lehetséges, hogy több embert fordított Jézus felé, mint valahányezer tanmenet szerinti, veretesebb nyelvezetű egyházi »tréning«. Az emberek érzékenységét, ingerküszöbét durván deformálta az idő, meg kellene találnunk tehát a szívükhöz vezető újdonsült utakat.

A Rossz ugyanis hamar alkalmazkodik. Mint valamiféle gonosz vírus, egyből megkerüli az akadályokat, észreveszi a csapdát és mindenáron eljut oda, ahol a leghatékonyabb a rombolás. Ha a kor embere, embergyereke a zenére fogékony, akkor húrokat penget. Ha az internet szabadul el, akkor a világhálón kelleti magát – zabálandó formában. A legújabbkori urbánus népszokások, a divat, a trend – mind eszköze ahhoz, hogy eljusson a lélekig és ott eljátssza az elefántot a porcelánboltban.

Szerencsére ez igaz a Jóra is. Ezért példálóztunk az említett Mel Gibson-filmmel, A passióval, amelyen hegyomlásnyi kigyúrt kopaszok zokogtak a moziban. Volt is sivalkodás a keresztény elhajlással semmiképp sem vádolható Hollywoodban… A gördeszkás plébános ezzel szemben a jófejséggel hódított és szerzett híveket: nem kell Savanyújóskának lenni a hit által. Vagy ahogy a Tűzszekerek – már megint egy kultikus mozifilm – olimpikonja mondta: »…nem hihetik azt a gyerekek, hogy Isten játékrontó!«

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tudjisten
2020. február 15. 10:02
A tisztának minden tiszta. Aki üzenetet akar közvetíteni, az először tanulja meg azok nyelvét, akikhez az üzenettel érkezik. Ha ő áll magasabb szinten, akkor jogosan válhat tanítóvá, de csak ha azok, akikhez jött, a saját világuk felől értelmezhetik. Az üzenet, mely fentről érkezik nemesíteni akar a szeretet, a tisztelet, a kifinomultság, az igényesség, a közösségi érzés és késztetés segítségével. DE: azokat akarja nemesíteni, akikhez érkezik! A térítő, aki nem akarja megismerni, megérteni a bennszülött kultúra vilagát, könnyen agresszorrá válhat. A felszínhez való alkalmazkodás nem felszínességet jelent, hanem a legtermészetesebb szintekig való szétterjedést, okosságot, érzékenységet, a lényegi üzenet sokféle lefordíthatóságát és lefordítandóságát. Ha a Lényeg vonzását közvetíti mindenkor és minden módon, övé a pálma.
annamanna
2020. február 14. 15:49
"Ha néhol szirupos is, ha a Károli-biblia korához mérten eretneknek tűnik is vegyünk tudomást a korról és mindarról, amit az eltelt idő az emberek befogadóképességével, mindennemű fogyasztási szokásaival művelt. A Rossz nem követi el ezt a hibát. A Jó se tegye. Szerintem." Ez mi akar lenni??? Legyünk eretnekek a Bibliához képest? Fogyasszunk a korszellemhez igazodva? A jó ne kövessen el hibát? Ez mi? Margit, nóóóórmális?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!