A Pál Adrienn lett a Filmszemle fődíjasa

2011. május 09. 09:38

Kocsis Ágnes filmje a közönség és a zsűri elismerését is elnyerte, Mundruczó Kornél a legjobb rendező, a Csicska pedig a legjobb kisfilm a 42. Magyar Filmszemlén. A tudományos-ismeretterjesztő kategória Kollányi Ágoston-díját Török Zoltán Vad Magyarország című természetfilmje érdemelte ki.

2011. május 09. 09:38

Kocsis Ágnes Pál Adrienn című filmje nyerte vasárnap a 42. Magyar Filmszemle fődíját, valamint ez az alkotás lett a szemle közönségdíjasa is. A rendezői díjat Mundruczó Kornél vehette át a Szelíd teremtés - A Frankenstein tervért. A Pál Adrienn rendezője és a játékfilmes kategória győztes alkotásának stábja Szőcs Gézától vehette át a fődíjat.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára kiemelte, a tavaly megválasztott kormány úgy ítélte meg, más irány kell a magyar filmművészetnek. „A filmtámogatás új rendszerével a magyar film nem visszaszerezheti, hanem megszerezheti azt a nemzetközi elismerést, amelynek virtuálisan már birtokában van” - mondta Szőcs, aki egy filmfesztivál életre hívásáról is beszélt - ennek értelmében jövőre filmszemle és filmfesztivál is lehet.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott gálán Durst György, a szervezőbizottság vezetője elmondta: fogadalmat tettek, hogy ugyanolyan lesz a mustra, mint korábban és bizakodnak, hogy jövőre is lesz filmszemle. A mustra négy napja alatt mintegy tízezer néző látta a filmeket.

Díjazottak:

Operatőri díj: Erdély Mátyás (Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv)

Legjobb színész: László Zsolt (A halálba táncoltatott leány)

Legjobb színésznő: Bacskó Tünde (East Side Stories című film The Wild Side című epizódban nyújtott alakításáért)

Arany Mikrofon-díj: Juhász Róbert (Pál Adrienn és Utolér)

Arany Olló-díj: Czakó Judit (Utolér)

Legjobb kisjátékfilm: Till Attila: Csicska

Tévéfilmes kategória

A kategória fődíja - Zsurzs Éva rendezői díj (megosztva): Török Ferenc: Apacsok és Esztergályos Károly: Szégyen - Töredékek a huszadik századból.

Animációs kategória

Fődíj: Molnár Tünde: Simon vagyok

Tudományos-ismeretterjesztő kategória

Kollányi Ágoston-díj (fődíj): Török Zoltán: Vad Magyarország

Dokumentumfilmes kategória

Ember Judit-díj (fődíj): Sós Ágnes: Láthatatlan húrok - A tehetséges Pusker nővérek

Schiffer Pál rendezői díj (megosztva): Szekeres Csaba: Örvény és Varga-Kabarcz Zsófia: Varázslatos gladiátorok.

Közönségfilm - Film.hu díja: Kocsis Ágnes: Pál Adrienn

Zöld Holló-díj (az Országos Diákzsűri nagyjátékfilmes fődíja): Dyga Zsombor: Utolér

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!